Categories
Blog

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO, web sitesinin yapısını, içeriklerini, site haritasını SEO metrikleri açısından optimize etme işlemlerine verilen addır. Site içi SEO’da amaç; arama motorları için daha alakalı sonuçlar çıkarmak ve aramalarda üst sıralarda çıkmaktır. Site içi SEO sektör, hedef kitle, anahtar kelime ve web sitesi analizi yaparak organik trafiğinizi artırmaya yardımcı olur. Site içi SEO işlemi tam ve eksiksiz yapılmış siteler daha verimli ve performanslı bir şekilde dönüşüm sağlamaktadır.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Site içi SEO yapmak için bazı belli başlı işlemler vardır. Bunlar:

Anahtar Kelime Belirleme: Anahtar kelime araştırması, kullanıcıların belirli bir konuda arama yaparken sık ve yoğun olarak kullandıkları kelimeleri belirleme işlemidir. Site içi SEO yaparken oluşturulan içeriklerde anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçmamalıdır. Her kelimenin çalışma şekli ve etkileşimleri farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle ilgili sektör için rakip analizi yapılmalı ve ilgili anahtar kelimeler belirlenmelidir. Bu doğrultuda oluşturulan organik içerik ve anahtar kelimelerle organik trafiğiniz daha da artacaktır.

Başlık (H) Etiketleri: Başlık etiketleri, oluşturulan uzun içeriğin kısa olarak birkaç kelime ile özetidir. Oluşturulan başlıklar sayesinde arama motorlarının örümcekleri ve tarayıcıları site içeriğini daha iyi okuyabiliyor ve anlamlandırabiliyor. Başlık etiketleri önem sırasına h1’den h6’ya kadar gitmektedir. H1 etiketi daha büyük fontta ve otoritededir, h6’ya doğru yazı fontu ve otoritesi azalmaktadır. SEO dostu bir içerik yapısı çıkarmak için başlık etiketleri hiyerarşilerine göre sıralanmalıdır.  H1 etiketi her sayfada en fazla 1 tane bulunmalıdır.

Meta Açıklamalar: Sitenin meta açıklamaları SEO için çok önemlidir. Bu açıklamalar Title ve description gibi bölümlerden oluşmaktadır. Title sitemizin başlığıdır ve Google aramalarda görünen kısmıdır. Description ise başlığın altında çıkan açıklama bölümüdür. Site içi SEO için iyi bir title ve description kullanmak sitemizin organik trafiği için çok önemlidir. Aramalarda title ve description kısımlarında bulunan kelimeler sayesinde arama motorları sitemizi daha iyi anlamlandırabilecektir.

Url Yapınızı Anlamlı ve Okunabilir Kelimelerle Oluşturun

Site içi SEO’da düzgün ve anlamlı bir url yapısı çok büyük bir öneme sahiptir. Url anahtar kelimelerle site içeriği hakkında ufak bir fikir verebilecek yapıda olmalıdır. Uzun ve iç içe girişmiş harf ve sayılardan oluşan url’ler yerine daha sade ve net url yapıları tercih edilmesi site içi SEO açısından daha faydalı olacaktır.

Görsel Optimizasyonunu Yapın

Görsel optimizasyonu sitemizin içindeki fotoğraf ve videoların optimizasyonuyla alakalı bir site içi SEO işlemidir. Görsel optimizasyonunda sitemizdeki fotoğraf ve videoları daha küçük boyutlara indirmeye çalışırız. Görsel optimizasyonu yaparken her ne kadar boyutu küçültmek için uğraşsak da görselin kalitesini de kaybetmememiz gerekir. Görseller ile ilgili olan dosya adları oluşturmalıyız. Görsellere ilgili alt metinler girilmeli ve görselle uygun bir şekilde anahtar kelime kullanmaya özen gösterilmelidir.

Site İçi Yönlendirme Linkleme Yapın

Site içi linklemeleri, SEO için çok önemlidir. Sitenin düzgün ve doğru bir ağ haritasına sahip olması kullanıcı deneyimi için çok büyük bir önem arz etmektedir. Kullanıcı site içinde ulaşmak istediği sayfalara rahat bir şekilde ulaşamıyorsa o sitenin pek kullanıcı ve SEO dostu bir site olduğunu

söyleyemeyiz. Sitenin ağ haritası siteyi sarmalı ve ihtiyaç duyulan tüm sayfalara yönlendirme sağlanmalıdır.

Gerekli Yerlerde Anahtar Kelimelerinizi Kullanın ve Yoğunluğu Doğru Ayarların

Site içi SEO çalışmasının en önemlilerinden birisi de anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelimeleriniz konunuz ile alakalı olmalı ve trafiği yüksek kelimelerden oluşmalıdır. Anahtar kelimeleri içeriklerinizin içine orantılı bir şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir. SEO çalışmaları yapılırken yapılan en büyük hatalardan birisi ne kadar sık anahtar kelime geçirilirse o kadar başarılı olunacağının düşünülmesidir. Ancak sürekli tekrar eden, cümlelerin anlam ve akışını bozacak kadar sık anahtar kelime kullanımı arama motorları tarafından siteniz için negatif olarak algılanacaktır. Anahtar kelime kullanımında dikkat edilmesi gereken şey okuyanı boğmayacak ve içeriğin akışını bozmayacak şekilde kullanılmasıdır. Cümlelerin içinde çok yoğun bir anahtar kelime kullanımındansa daha az ama daha gerekli yerlerde kullanmak site içi SEO çalışmalarınız için çok daha iyi sonuçlar verebilir.

Mobil Uyumluluk

Mobil uyumluluk, bir web sitesinin veya uygulamanın telefon, tablet gibi mobil cihazlarda düzgün görüntülenebilmesi ve çalışmasıdır. Mobil uyumluluktaki asıl zorluk her mobil cihazın farklı boyut ve çözünürlükte olmasından kaynaklıdır. Web sitenizin masaüstü tarayıcılarda düzgün çalışması mobil cihazlarda da düzgün çalışacağı anlamına gelmez. Günümüzde internet kullanımının büyük bir çoğunluğu mobil cihazlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Eğer ki sitenizi mobil uyumlu yapmazsanız sitenizin potansiyelinin çoğunu öldürmüş olursunuz. Bu yüzden sitenizi mobil cihazlar için optimize etmelisiniz ve mobil cihazlardaki kullanım alışkanlıklarını göz ardı etmemelisiniz.

Kaliteli ve Özgün İçerik Oluşturma

Arama motorlarının bir siteyi tararken en dikkat ettikleri şey site içeriğinin kaliteli ve özgün içeriklerle oluşturup oluşturulmadığıdır. Kopya ve sahte içerikler arama motorları tarafından fark edildiğinde siteniz için oldukça negatif bir etkiye sahip olur. Arama motorları site içlerinde bulunan içeriklerin bizzat deneyimlenmiş, hakkında bilgi sahibi olunmuş ve uzmanlık sahibi olunan konulardan olmasını istemektedir. Yani site içeriğinize koyacak içeriklerin belirli bir yetkinliğe ve özgünlüğe sahip olması site içi SEO çalışmaları için çok önemlidir.

Sitenizi Düzenli Aralıklarla Güncelleyin

Web siteleri bir kere yapıldığında tamam olan yapılar değildir. Web siteleri, sitenize yeni eklemeler ve gelişmeler oldukça güncellenmesi gereken yapılardır. Site içi SEO çalışmalarındaki en büyük yanılgı çalışma tamamlandığında bir daha ömür boyu yeni bir SEO çalışmasına ihtiyaç duyulmayacağı düşüncesidir. Fakat bu düşünce oldukça yanlıştır. Site içi SEO çalışması uzun bir süreçtir ve site performansınız için sürekliliği gerekir. Bundan dolayı her zaman sitenizi ve içeriğinizi güncel tutmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir